Toplotne črpalke

termo-logoToplotne črpalke spadajo med obnovljive vire energije, saj gre za postopek črpanja energije iz okolice. Energijo lahko črpamo iz zraka, kamenin, zemljine, geotermalnih vrtin in iz stoječih ter podtalnih vod.  V podjetju TERMO vam bomo z veseljem svetovali pri optimalni izbiri varčnega ogrevanja s toplotno črpalko.

Poznamo več vrst toplotnih črpalk glede na vir toplote in glede na način ogrevanja. Ločimo naslednje vrste toplotnih črpalk:

 • vir zrak – ogrevanje  zrak

   

 • Klima za GRETJE

To so toplotne črpalke ki vir ogrevanja uporabljajo zunanji zrak,  najbolj pogoste so v tem segmentu klimatske naprave, ki jih velikokrat ekonomično lahko uporabimo tudi za gretje. Ne potrebujejo dodatnih vodnih povezav so povečini enostavne za vgradnjo,  so odlična alternativa IR panelom in električnim radiatorjem. Nekateri modeli lahko grejejo do zelo nizkih zunanjih temperatur. Poraba električne energije je tudi  70 % manjša kot z direktnim ogrevanjem z električno energijo.

 • vir zrak – ogrevanje voda

 

 

 

 

 

V objektih kjer so že obstoječa grelna telesa je toplotno črpalko zrak – voda enostavno vgraditi in jo je možno kombinirati tudi z ostalimi obstoječimi viri ogrevanja. Izkoristek take toplotne črpalke je dober, če pa imamo še v kombinaciji s ploskovnimi viri ogrevanja, kot so stensko ali talno so prihranki zelo veliki.

 • vir voda – ogrevanje voda

Toplotne črpalke tega tipa so zelo učinkovite,  izkoristki skozi celo leto skoraj enaki, ne glede na zunanje temperature, ker je vir ogrevanja konstanten. Kot vir ogrevanja največkrat koristimo podtalnico, lahko pa tudi morsko vodo.

 

 • vir toplota zemlje  – ogrevanje voda

To so v bistvu toplotne črpalke voda – voda, ki pa delujejo na viru ogrevanje kot zaprt tokokrog vode, v katerega je dodano protizmrzovalno sredstvo. Je sistem z zelo dobrimi letnimi izkoristki in zanesljiv, ker je neodvisen od kemijske sestave vode, ki lahko poškoduje ali zamaši izmenjevalce. Izkoriščamo lahko toploto zemlje (zemeljski kolektor), toploto zemljine in kamenin (geosonda), in toploto stoječih voda (potopljen kolektor v vodi).

Poleg ogrevanja lahko toplotne črpalke uporabimo tudi za hlajenje.

 

Za vgradnjo ogrevalne toplotne črpalke lahko pridobite tudi subvencijo in ugodno financiranje.  Seznam TČ, ki ustrezajo kriterijem je objavljen tukaj. Pogoji in postopki za pridobitev subvencije so objavljeni na spletni strani Eko sklada.

 

 

 

 

 

 

 • sanitarne toplotne črpalke 

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode so toplotne črpalke, ki jih uporabljamo največkrat  za ekonomično segrevanje sanitarne vode izven ogrevalne sezone.  Montirajo se lahko samostojno ali na obstoječe kurilne naprave , kjer je ogrevanje z energenti poleti zaradi slabših izkoristkov kurilnih naprav neekonomično. S sanitarnimi toplotnimi črpalkami lahko tudi hladimo tudi prostor v katerem je ta nameščena ali pa sosednje prostore.  Sanitarne toplotne črpalke so lahko:

 • prostorske ( hladimo prostor v katerem toplotna črpalka stoji )
 • toplotne črpalke z vodenim zrakom ( preko cevi premera 160 mm ali več hladen zrak iz toplotne črpalke vodimo v prostor, ki ga želimo hladiti.
 • split toplotne črpalke so črpalke kjer lahko hladilni del uparjalnik postavimo v drug prostor ali na zunanji del objekta. ( prednost te toplotne črpalke pred toplotno črpalko z vodenim zrakom je v lažji montaži, kadar imamo željo po hlajenju sosednih prostorov saj niso potrebni preboji sten za velike premere cevi. V prostoru kjer je grelnik sanitarne vode, ne povzroča hrupa saj lahko hladilno enoto prestavimo po želji ven ali v drug prostor.